Innovatieve samenwerking voor circulaire lingerie
November 2024
Intimate wear, of ondergoed, is na gebruik niet aantrekkelijk voor tweedehands verkoop én het wordt vaak gemaakt van een mix van synthetische stoffen. Daarmee is hergebruik en recycling zo goed als onmogelijk en gaan grondstoffen verloren. Drie bedrijven in de textielsector, MUSA Intimates, Fabulous Fungi en SaXcell, willen hier verandering in brengen. Ze gaan de komende twee jaar samen aan de slag om de hele keten van intimate wear te verduurzamen en de kringloop te sluiten.
In het project zullen de partners werken aan onder meer kleurtechnologieën, recycleprocessen en het ontwikkelen van prototypes van de circulaire lingerie sets. Daarbij wordt samengewerkt met nog meer partners: van leverancier van bananenafval om schimmels op te laten groeien tot partijen die consumenten kunnen activeren om ondergoed in te leveren.
Uiteindelijk doel is om een model te ontwikkelen waarbij het ondergoed na gebruik teruggestuurd kan worden en de grondstoffen opnieuw ingezet kunnen worden in textiel. In het nieuwe model zal ondergoed worden vervaardigd uit een textielmix met vezels van bananenplant en organisch katoenvezel. Het textiel zal worden gekleurd door Fabulous Fungi met kleurstoffen geproduceerd uit schimmels. De ondergoedcollectie wordt ontworpen en vervaardigd door MUSA intimates op een duurzame, lokale en eerlijke manier. Met SaXcell wordt gekeken of hun vezel van gerecycled katoen in de textielmix met de bananenvezels kan worden ingezet.
Over de partners:
MUSA intimates is een lingerie merk dat streeft naar het bevorderen van comfortabel voelen in je eigen huid als het nieuwe ideaal van schoonheid. Ze gebruiken alternatieve textielen zoals bananen textiel, afkomstig van de stam van de bananenplant, om ademende en verfrissende onderkleding te produceren.
Fabulous Fungi is een bedrijf dat zich richt op innovatief kleurgebruik binnen de textielindustrie met behulp van schimmels. Hun kernactiviteiten omvatten duurzame kleuring van textiel, productontwikkeling van natuurlijke kleurstoffen en educatie over duurzaamheid. Zij werken daarvoor samen met Bio-aNAlytiX van Biezen.
SaXcell is een geregenereerde nieuwe textielvezel gemaakt van chemisch gerecycled huishoudelijk katoenafval. SaXcell richt zich op het ontwikkelen, implementeren en analyseren van technologieën voor chemische recycling van textielafval, resulterend in hoogwaardige cellulosevezels voor gebruik in textielproducten.
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Subsidie Circulaire Ketenprojecten van RVO. Diana de Graaf van De Graaf & Co is procesbegeleider van het project.
Op de foto bij BlueCity (010) het projectteam met (vlnr): Ger Brinks, Diana de Graaf, Ilse Kremer, Eveline (Eve) Vos Chitoe, Nick van Biezen, Loes Pennings